AC/DC som pausband!

16 juli 1976 kom vi tidigt till en spelning på Cortina utanför Falkenberg. På affischen utanför såg vi att ett för oss okänt australiensisk band som kallande sig AC/DC skulle uppträda. Det dröjde inte länge förrän dom dök upp och vi fikade och tillbringade en stor del av eftermiddagen ihop. Dom var nyfikna på vad vår trumpetare Uffe stoppade i munnen. Dom undrade vad det var för drog och ville pröva. Snart spottade alla ut och tyckte att det var ingen hit med svenskt snus. När vi gjorde oss klara att börja spela drog dom in till Falkenberg för en drink.

När det var dags för paus för oss dök dom upp och drog i gång med hög volym. Jag kollade lite på gitarristen Angus Young som bar en skoluniform. Efter ett litet tag drog Angus ner byxorna och visade baken och efter ca en timma var allt över och dom drog vidare och vi fortsatte att spela till dans.

Senare har vi fått höra att Ema Telstars chef Thomas Johansson uttalat sig till tidningar om att AC/DC kommer ihåg spelningen med oss och att dom var helt knäckta över av att vi hade så bra utrustning!
Tryggve Johansson

Lyssna på avsnitt 1 och 2 från SR P1 (Pc och Andriod)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ladda ner och lyssna på avsnitt 1 och från SR P1 (Apple)
Ladda ner och lyssna på avsnitt 2 och från SR P1 (Apple)


Mer om AC/DC:s första besök i Sverige...

Det sägs att AC/DC i början av karriären inte brydde sig om hur det var och hur det såg ut i de olika länderna, de ville bara göra sitt jobb, men av många intervjuer att döma satte nog det där som vi svenskar kallar för "folk parks" sina spår ändå.
I Clinton Walkers bok "Highway To Hell: The Life & Times Of AC/DC Legend Bon Scott" ägnas ungefär en sida åt AC/DC:s första besök i Sverige. Malcolm, Angus och de övriga i bandet vägrade dock att ställa upp på några intervjuer men förre basisten Mark Evans berättade hur han minns Sverige.
"We played what they call folk parks, which were like these outdoor barbecue areas with swings and all that, like recreation areas. It was weird because there was a lot of young kids there, but they had blackjack tables and beer, and they were selling beer to 14- and 15-year-olds."
Förutom spelningarna i Storbritannien var Sverige det första besöket utanför Australien. Den 16 juli 1976 klockan 23:00 hade dansbandet Jigs tagit sin planerade paus på Cortina dansbana i Falkenberg för att låta AC/DC spela. Några hundra personer fick uppleva detta historiska ögonblick varav de flesta var där för att dansa till Jigs. Setlisten var förmodligen något liknande, eller densamma, som spelades femton dagar senare i Birmingham i England.

Live Wire
Rock 'N' Roll Singer
Jailbreak
She's Got Balls
The Jack
Rocker
High Voltage
Baby Please Don't Go

Anledningen till att de kom till Sverige var att den svenske promotorn Tomas Johansen försökte få Abba till Australien. Ett byte gjorde att Abba kom till Australien och AC/DC till Sverige. I boken "Highway To Hell: The Life & Times Of AC/DC Legend Bon Scott" kan man också läsa det brev som Bon Scott skrev till tidningen Heralds i Australien. "They love rock'n'roll bands because all the Scandinavian bands are real cabaret. People dance to jigs and polkas, and the bands play Swedish beer drinking (oom-pah-pah) folk songs. The beaches and swimming pools have topless bathing (and I'm a great swimmer!)" Från en AC/DC sida på internet.